Nieuwsbericht

200 UGent

Publicatiedatum: 2017-01-17

ugent200.jpg

De wandelingen moeten elk afzonderlijk gereserveerd worden via de link 'ons aanbod' bovenaan deze pagina. Elke wandeling duurt 2 uren: kostprijs € 80/wandeling (max 25 deelnemers).

Onderstaande GG-wandelingen kunnen perfect gecombineerd worden met een bezoek aan het STAM waar de tentoonstelling "Stad en Universiteit - sinds 1817" loopt van 6/10/2017 tot 27/3/2018. Info vindt u hier.


*  200 jaar UGent: Durven - Denken - Doen!  

Een wandeling met als thema het ontstaan en de groei van UGent 1817-2017. Aan de hand van allerlei nog bestaande sporen binnen de stad, volgen wij de universiteit van bij haar ontstaan in 1817 tot vandaag 2017. Je komt  onder meer voorbij de (resten van de) eerste vier faculteitsgebouwen: het pakhuis op de Korenmarkt (Geneeskunde), het Jezuïetenklooster (Letteren en Wijsbegeerte), de Baudeloobibliotheek (Rechten) en de Sint-Elooiskapel (Wetenschappen en Anatomie).


*  200 jaar UGent: over Beelden - Boeken - Bouwen!  

    De kracht van kennis!

We ontdekken de kracht van 'Beelden - Boeken - Bouwen' tijdens onze wandeling door het UFO (Universiteitsforum) tot aan het Plateau-gebouw. Onderweg komen we allerlei beelden tegen en ontdekken  we de boeiende graffiti's op de muren van het economiegebouw.  Boeken zijn alom tegenwoordig in de verschillende faculteitsbibliotheken. Langs het labo van Gustave Magnel komen we in het studentenhuis 'De Therminal' en sluiten af met een bezoek aan het Plateaugebouw waar we het hebben over de grondlegger van de cinematografische beelden. Het UFO-gebouw is overdag (weekdagen) altijd toegankelijk (voor weekends en speciale dagen: zie de volledige lijst van beschikbare data via de link 'ons aanbod' en scrol naar wandeling '200 UGent: Roelandt met Recht en Rede').


*  200 jaar UGent: over Meersen - Microben  - Medicijnen!  

    Helende kennis!

In de 13de eeuw schonk gravin Johanna de Bijlokemeersen aan de Cisterciënzerzusters uit Lokeren om er een hospitaal te stichten. Dit werd, in de 19de E uitgebreid door Architect Pauli in functie van de opleiding geneeskunde. De architecturale conceptie zou toonaangevend worden voor de bouw van andere Europese ziekenhuizen.

Een wandeling in en rond de Bijlokesite en het Rommelaere Instituut waarbij de evolutie in de ziekenzorg vanaf de Middeleeuwen tot vandaag duidelijk in beeld komt.


*  200 jaar UGent: over Koten - Kroegen - Katers!  

Voel je even (weer) student in Gent! Laat je onderdompelen in het studentenleven vroeger en nu. Stappend van het Gravensteen via de Kuiperskaai, het studentenkwartier van weleer, tot aan de Overpoort hoor je verhalen over het leven van ‘les monsieurs’, zoals eerste studenten werden genoemd. Onderweg proef je zelf ook van het studentenleven in een van de vele studentencafés.?


 *  200 jaar UGent: Pioniers - Proffen -  Politici!  

Tijdens deze wandeling doorheen de stad belichten wij een aantal belangrijke figuren uit de Gentse wetenschappelijke en  historische school waaronder J.F. Willems, August Vermeylen, Hippolyte Metdepenningen, Louis Roelandt, Théo Lefèvre, Maurice Maeterlinck, Joseph Plateau, Leo Baekeland, Gustave Magnel, Adolphe Quetelet ...


*  200 jaar UGent: Roelandt met Recht en Rede!  

Als stadsarchitect bepaalde Lodewijk Roelandt grotendeels het gezicht van Gent. Een bezoek aan de mysterieuze Aula en Braunschool. Niet te missen zijn de indrukwekkende fresco’s en de rotonde met zijn prachtige koepel in de Aula en zowel de 17de E binnenplaats als het 19de E bijgebouw in de Braunschool. Dit jubileumjaar zijn beide locaties uitzonderlijk 26 dagen geopend. De wandelingen kunnen in de voormiddag (van 10u. tot 12u.) en in de namiddag (van 14u. tot 16u.) geboekt worden. (zie volledige lijst van beschikbare data via de link 'ons aanbod').